Jak správně vybrat
Poznejte kvalitní ženšen
Kromě místa původu ovlivňují kvalitu ženšenu další 3 faktory. Záleží ale i na čistotě extraktu - čím méně přidaných látek má, tím lépe.
Země původu
Země původu přímo ovlivňuje množství druhů saponinů (ginsenosidů) v ženšenovém kořenu. Korejský červený ženšen jejich obsahem výrazně převyšuje kořeny z jiných koutů světa.
Délka pěstování
Ženšenový kořen vytažený ze země dříve než po 6 letech nemá potřebnou sílu. Extrakt z něj proto nezaručuje tolik pozitivních účinků.
Způsob zpracování
Sušením vzniká bílý ženšen, tepelnou úpravou kvalitnější ženšen červený. Pokud se červený ženšen dále zpracuje metodou fermentace (kvašením), vzniká nejkvalitnější extrakt s rychlým vstřebáváním účinných látek.
Obsah saponinů
Saponiny (ginsenosidy) jsou nejcennější látkou obsaženou v ženšenu. U ženšenových extraktů se jejich obsah udává v mg/g a hodnoty nad 60 mg/g jsou považovány za nadstandardní.