Jak správně vybrat

Poznejte kvalitní ženšen

Kromě místa původu ovlivňují kvalitu ženšenu další 3 faktory. Záleží ale i na čistotě extraktu - čím méně přidaných látek má, tím lépe.

Země původu

Země původu přímo ovlivňuje množství druhů saponinů (ginsenosidů) v ženšenovém kořenu. Korejský červený ženšen jejich obsahem výrazně převyšuje kořeny z jiných koutů světa.

Délka pěstování

Ženšenový kořen vytažený ze země dříve než po 6 letech nemá potřebnou sílu. Extrakt z něj proto nezaručuje tolik pozitivních účinků.

Způsob zpracování

Sušením vzniká bílý ženšen, tepelnou úpravou kvalitnější ženšen červený. Pokud se červený ženšen dále zpracuje metodou fermentace (kvašením), vzniká nejkvalitnější extrakt s rychlým vstřebáváním účinných látek.

Obsah saponinů

Saponiny (ginsenosidy) jsou nejcennější látkou obsaženou v ženšenu. U ženšenových extraktů se jejich obsah udává v mg/g a hodnoty nad 60 mg/g jsou považovány za nadstandardní.

Úřad KFDA (Korean Food and Drug Administration) registruje tyto prokazatelné účinky ženšenu:

Dlouhodobé užívání korejského ženšenu má pozitivní vliv na centrální nervový systém, játra, žaludek, plíce, oběhový systém i psychiku. Udržuje hladinu cholesterolu v normě, snižuje zvýšenou hladinu cukru v krvi a řeší nedostatek energie.