Pěstování ženšenu.

Korejský ženšen sice hřeje, ale ani v létě se mu nevyhýbejte

Řekneme vám to na rovinu. Nejlepší doba pro užívání šestiletého korejského ženšenu je od podzimu do jara. Neznamená to ale, že by jeho užívání přes léto nemělo smysl.

Ženšen je velice náročná rostlina, která se dá pěstovat jen na několika místech na světě. Mezi tato místa patří Čína, Japonsko, Amerika a Korea. Korejský ženšen je kvůli obsahu saponinů považován za nejkvalitnější, od svého amerického protějšku se ale liší ještě další vlastností.

Když se na americký ženšen podíváme ze západního hlediska, zjistíme, že obsahuje jen 14 druhů saponinů, zinek a vitamíny A, B6, C. Východní pohled je mnohem prostší – americký ženšen patří mezi potraviny s chladivým efektem.

Jak už asi tušíte, korejský ženšen má naopak hřejivé účinky. Znamená to, že chrání před chladem a dodává tělu energii. Ani jedno v létě obvykle nepotřebujeme, proto není nezbytně nutné korejský ženšen užívat. Přesto existují skupiny lidí, které v létě korejský ženšen rozhodně využijí.

Klimatizace zdraví nesvědčí

Znáte ten pocit úlevy, když z rozpálené ulice vejdete do klimatizovaného obchodu? Jestli ano, určitě si vybavíte i šok, když po celém dni v klimatizované kanceláři otevřete dveře ven. Vaše tělo teplotními šoky trpí a upozorňuje na to angínami a nachlazením.

Abyste svou imunitu posílili před nepřirozeně chladným prostředím, nevynechte užívání korejského ženšenu ani přes léto. Totéž platí, pokud aktivně sportujete.

Letní sportování je pro tělo nadměrná zátěž

Pokud patříte mezi aktivní sportovce, jistě víte, jak je sportování během letních veder problematické. Každý pohyb vyžaduje více energie, oblečení je za chvíli mokré od potu a netoužíte po ničem jiném než po ledové sprše nebo drinku.

Tím se opět vracíme k nebezpečnému střídání teplot a také výdeji energie. Náš organismus si totiž musí ledový nápoj nejprve ohřát, což opět přispívá k nedostatku energie. Při sportu proto doporučujeme pít vlažné nápoje a také posilovat odolnost organismu korejským ženšenem LAVIVANT.

Dejte si v létě samgyetang

Na závěr pro vás máme doslova specialitu. Pokud ale pod exotickým názvem samgyetang čekáte osvěžující koktejl, zklameme vás. Samgyetang je horká korejská polévka, která se vaří a jí v obzvláště parných dnech. Její hlavní přísadou přitom není nic jiného než korejský ženšen.

Kromě ženšenu v polévce najdete i kuřecí maso, česnek a rýži, konkrétní recepty se ale liší podle jednotlivých oblastí i rodin. Stará korejská moudrost nicméně říká, že chcete-li si udržet v létě dobré zdraví, měli byste si dát polévku samgyetang během tří nejteplejších dní.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *